Sveriges energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar besökte hemstaden Boden för att träffa bodensare, H2 Green Steel, lokala energibolag och politiker. Han passade även på att titta in på Björknäsgymnasiet och Boden Gamecamp.
Sveriges nya energi- och digitaliseringsminister i Magdalena Anderssons regering heter Khashayar Farmanbar. Han är uppvuxen i Södra Svartbyn i Boden är glad att en av hans första resor ut i landet som minister blev just till Boden.
– Det känns fantastiskt, som jag har längtat att få komma hem till Boden och hälsa på. Det finns sån framtidstro här. Det är mycket jag känner igen men också nya bostäder, butiker och aktiviteter som pågår här så det är jätteroligt. Men just nu måste jag säga att det bästa är knirret under skorna, jag har verkligen saknat ljudet av snö när det passerar minus 18, då börjar snön låta annorlunda och det tycker jag är häftigt.
Nostalgi på Björknäsgymnasiet
Farmanbar hann också med ett besök på sin gamla gymnasieskola, Björknäsgymnasiet, där han pratade med elever från teknikprogrammet och el- och energiprogrammet.
– Det kändes nostalgiskt och roligt. Det var jätteroligt att se hur det har utvecklats och att det finns en framtidstro där om vägen framåt, hur Boden och Norrbotten går från en utflyttning till en inflyttning, en framtidstro som är smittande.
Förutom att snacka energi och digitalisering med eleverna fick han en rundvandring på skolan. Han tittade in i sitt gamla klassrum, letade sitt skåp, kramade lärare, och testade elevfiket där han hamnade i ett samtal med en elev om drivmedelspriserna.
Boden tar täten
Med etableringen av H2 Green Steel tycker Khashayar Farmanbar att Bodens kommun visar vägen för hur man jobbar.
– Här har man en kommun som gått i bräschen och jobbat hårt för att få hit en stor etablering, dessutom en etablering som är otroligt viktig utifrån ett energi- och elperspektiv. Hela den kompetensen som kommer att byggas kring vätgaslagring och vätgasproduktion kommer att kunna återanvändas i Sverige och resten av Europa och bli en exportmarknad för svenska bolag. Men också ge massor med arbetstillfällen, framtidstro och inflyttning i området, så jag tror att det är rätt väg att gå.
Farmanbar menar att vägen mot det fossilfria samhället går via elektrifiering, men också energilagring i form av vätgas och biobränslen samt en grön nyindustrialisering där Boden tar täten.
– Klimathotet är en av våra största ödesfrågor men det handlar inte bara om det utan också om tillväxt, arbetstillfällen och ekonomiska vinster, säger han.
Ökad produktion och kapacitet
Många undrar nu om elproduktionen och möjligheterna till effektuttag kommer att vara tillräckliga för de energikrävande industrisatsningarna i Norrbotten och Västerbotten, inom de korta tidsramar som finns.
– Jag vet att Svenska kraftnät jobbar med att få upp elnätskapaciteten och vi jobbar också väldigt hårt med den elproduktion som behöver vara på plats. Jag tror och hoppas att vi kommer att komma dit. När jag antog mig jobbet som energiminister trodde jag att jag skulle behöva övertala industrin om att de ska börja elektrifiera sig och ta det steget. Nu är jag glad att jag inte behöver göra det och vi måste alla jobba tillsammans för att se till att vi faktiskt når dit så snabbt som möjligt.
För ett par veckor sedan presenterade han en helhetsstrategi för Sveriges framtida elförsörjning med 67 konkreta steg med uppdrag till myndigheter och organisationer. Det handlar bland annat om att öka elproduktionen, uppgradera elnätskapaciteten, bygga framtidens marknadsmodell för elsystem med smarta tjänster, flexibilitet, fjärr- och kraftvärmestrategi, vätgaslagring, laddinfrastrukturstrategi och mycket mer.
– Konkret, den närmaste tiden, så kommer bland annat frågorna om elnätsuppgraderingen som behövs göras, inte minst för H2 Green Steel, att landa på regeringens bord.
Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar framför vattenkraftverket i Boden.
Farmanbar är övertygad om att elen kommer att räcka till då det finns planer på 350 TWh vindkraft till havs i södra Sverige, vilket är mer än dubbelt så mycket el som Sverige använder i dag. Samtidigt påpekar han att vattenkraften fortsatt kommer att utgöra ryggraden för den svenska energiproduktionen.
Under onsdagseftermiddagen träffar han representanter från Bodens kommun, Luleå kommun, Bodens Energi och Luleå energi i ett rundabordssamtal kring energiförsörjningen i Norrbotten.
– Jag tar framför allt med mina öron i det mötet för att se vad de här aktörerna behöver för att de ska lyckas bäst med sina ambitioner. Det kommer att vara min främsta ambition, att se till att så många kommuner som möjligt lyckas med nyindustrialiseringen, flera nya arbetstillfällen och vara del av den gröna omställningen.