Ecoblooms teknik ska samla in data och hjälpa till att maximera odlingen i växthusprojektet. Nu berättar deras vd varför deras AI-system innebär bättre hållbarhet och om planerna på att etablera sig i Boden.
Den tredimensionella grafiken dansar på skärmen. Likt ett vilt norrsken på stjärnhimlen en frisk januarikväll. Färgerna skiftar i takt med klockslagen till videon. Rött, gult, grönt, blått och lila.
Det vi ser är en timelapse-video från en odlingszon i ett växthus i södra Sverige, där Ecoblooms teknik är uppsatt. Grönt betyder att växtens förhållanden är optimala, lila innebär låg fotosyntes och rött att plantan är stressad.
Hamza Qadoumi, vd och medgrundare, av företaget Ecobloom, tar bort presentationen och loggar in på en hemsida.
– Här ser ni växthuset live, säger han.
På TV-skärmen uppenbarar sig plötsligt alla 1 000 kvadratmeter av växthuset. Varje planta. Precis som grafiken i presentationen är det färger som visar hur växten mår. Hamza svävar med muspekaren över några områden och får information om luftvärden, koldioxidhalt, temperatur, vattenkvalité och hur plantan utvecklas.
– Den här överblicken är omöjlig att få när du är på plats. Då måste du fysiskt gå runt och kolla på allting. Men genom att skapa en digital tvilling kan vi se varje sektion i en virtuell miljö och där kan vi analysera och studera varje aspekt av växtens livscykel, säger Hamza Qadoumi.
Inne i växthuset sitter sensorer och högteknologiska kameror uppsatta som samlar in information som är omöjlig att uppfatta med mänskliga sinnen. Exempelvis genom att mäta fotosyntes. De har dessutom utvecklat ett datahanteringssystem med artificiell intelligens (AI), vilket innebär att systemet lär sig att tolka informationen som samlas in.
– Förenklat så kopplar vi upp hela odlingen till molnet där vi analyserar varje aspekt av plantans livscykel och där vi med hjälp av AI kan göra intelligenta beräkningar och ge odlarna en insikt om hur de bäst optimerar sin matproduktion.
Lönsamt och samtidigt hållbart
Företaget samarbetar just nu med en av Sveriges största inomhusodlare och deras teknik hjälper företaget att minska på svinnet, få en klarare bild över om det är någon del i växthuset som är mer gynnsam att odla på, eller om plantor blir stressade i ett visst område någon särskild tid på dygnet.
Med tekniken går det också att förutse när det är optimalt att skörda och upptäcka sjukdomar och skadedjur på ett tidigt stadie innan det hinner sprida sig till fler växter.
– Det gör ju att hela odlingsprocessen blir mer hållbar, men också mer lönsam då systemet hjälper odlaren att spara på resurser. Jag tycker personligen att det är väldigt häftigt att vi har utvecklat någonting som både ökar kundens effektivitet och samtidigt är mer hållbart för samhället. De två parametrarna går inte alltid ihop, säger Hamza Qadoumi.
Han betonar också att även om tekniken kan verka avancerad så är den enkel att använda och kan anpassas efter storleken av odlingen och för alla typer av grödor
– Systemet kan användas i alla klimatkontrollerade miljöer. Både växthus och vertikala inomhusodlingar. Vi har exempelvis en egen vertikal inomhusodling som vi använder för att testa olika förutsättningar och lära systemet att identifiera effekter hos växten.
Ecobloom är också ett av företagen som samarbetar i växthusprojektet på AF1-området i Boden. Projektet går ut på att ta till vara på spillvärmen från dataserverhallar och använda den energin till odla frukt och grönsaker i ett subarktiskt klimat – året runt.
Söker rätt partner
Det är deras teknik som kommer göra växthuset smart och som kommer samla in data till forskningen kopplat till projektet.
– Växthuset här är ju bara ett första steg i någonting som kan bli väldigt stort och långsiktigt. Sedan är ju lösningen med hur överskottsvärmen används från andra anläggningar något unikt. Det är ett ekosystem redan där. Att sedan lägga på lagret med AI-intelligens gör att det är möjligt att nå nya höjder. Möjligheterna är enorma.
En av fördelarna som de ser med projektet är också att komma i kontakt med potentiella samarbetspartners inom forskningsvärlden och branscher som de kan kroka arm med för att vidareutveckla AI-tekniken.
– Vårt system är väldigt modulärt och kan enkelt integreras i befintliga system. Därför är vi mycket intresserade av att hitta företag som kan använda vår AI-teknik för att optimera odling. Vi vill också testa systemet tillsammans med forskningsinstitut, som vi gör tillsammans med Rise (Research Institutes of Sweden) i det här projektet.
När Hamza Qadoumi beskriver hur deras teknik kan användas för att optimera odlingen skiner han upp.
– Vi vet ju vad vårt system kan göra i dag och vad som är våran unika konkurrensfördel. Det finns ju naturliga samarbetspartners som vi kan föreställa oss, men det som är så häftigt med den här tekniken är att det kanske finns företag som med hjälp av vår teknik kan göra saker som vi inte har tänkt på i dag. Vi vill ju träffa partners som jobbar på en stor marknad inom exempelvis ventilation, energiförsörjning och vattenförsörjning, där vi vet att vår teknik är användbar.
– Om jag skulle ge exempel på vad vi skulle kunna göra utifrån vad vi känner till i dag så är det att systemet anpassar värmen och ljuset utifrån de optimala odlingsförutsättningarna. Men vi samlar ju också in massor med data och vet ju exakt hur plantan har mått under hela odlingstiden och när skörden har skett. Den informationen skulle kunna vara någonting som konsumenten själv kan se i en butik via en QR-kod. En form av kvalitetssäkring när du köper maten och en möjlighet för konsumenten att göra ännu bättre medvetna val.
En framtidsort för smart växthusodling
Ecobloom har flera internationella processer på gång och söker samtidigt efter globala företag att samarbeta med. Men AI-företaget planerar också att expandera verksamheten i Sverige och starta upp ett kontor i Boden.
– Vi har följt Bodens utveckling ett tag och vi ser potentialen i allt som händer här uppe, det bubblar ju på ordentligt och vi vill vara en del av den utvecklingen. I dag är vi här för att träffa relevanta aktörer, se växthuset och prata om projektet. Vad som kommer hända i närtid och mer långsiktigt. Min magkänsla säger mig att vi kommer bli kvar här en längre tid med tanke på det som planeras.
– Det som också gör Boden så intressant är att alla är involverade. Politiker, industrin, akademin och startups. Ett stort ekosystem, men samtidigt väldigt platt där allt går väldigt snabbt framåt. Alla ser potentialen med vad som händer här, vill hoppa på och vara en del av utvecklingen. Då är det kanske enklare att dela erfarenhet med varandra. Det gör Boden till en intressant hub för oss.
Växthuset kommer värmas upp av spillvärme från en modul som ska simulera en liten del av energin som frigörs från en datahall. Just nu ger installationen en industriell känsla, men redan till hösten kommer plantorna att flytta in. Foto: Photographic Sverige AB
Teknikföretaget grundades 2018 och arbetar med att förnya livsmedelsproduktion och jordbrukstekniker. Deras AI-modell är utvecklad för att öka effektiviteten i odlingsprocessen och samtidigt förbättra hållbarheten. Något som de ser som en förutsättning för att klara de globala klimatmålen med dagens snabba livsstil.
– Även om det självklart finns stora affärsmässiga incitament i vårt system så är den stora drivkraften att vår produkt faktiskt kan förändra synen på livsmedelsproduktion och göra processen mycket mer hållbar. Det är otroligt häftigt, säger Hamza Qadoumi
Till hösten går Växthusprojektet in i nästa fas. Det innebär att växterna kommer flytta in i växthuset och odlas med hjälp av spillvärme. Ecobloom kommer samla in data och göra det möjligt att övervaka effekten i realtid samtidigt som forskningsinstitutet Rise får testa olika teorier.