Om 20 år cyklar du på isfria höghastighetsbanor till arbetet och dina fritidsaktiviteter – året runt. Då kan du också driva en restaurang med egenodlad sallad i direkt anslutning till köket, medan gästerna sitter i det tropiska växthuset. I alla fall enligt visionen den cirkunära regionen.
Bakom visionen står företaget Sweco, som är ett stort konsultföretag inom arkitektur och teknik.
Hösten 2021 påbörjades visionsarbetet med en workshop där ett fyrtiotal representanter från kommun, region, näringsliv, industri, akademi och experter från Sweco deltog. Bodens kommun var en av deltagarna.
Ett drygt halvår senare presenterar nu Sweco sin framtidsbild över hur Boden-Luleåregionen kan se ut om 20 år. Och i färgpaletten har det använts olika nyanser av grönt för att visualisera vardagen.
I visionen binds Boden och Luleå samman med hjälp av en tågbro som inte bara transporterar människor utan även vatten, elektricitet, data och spillvärme i ledningar som dolts under tågrälsen.
Spillvärmen i centrum
I Boden står H2 Green Steel i startgroparna, redo att bygga världens största vätgasanläggning och ett fossilfritt stålverk. Just spillvärmen från dessa gröna industrier ses som en nyckelfaktor i visionen. Den skulle bland annat kunna räcka till att värma upp:
- 7 300 bostäder – samtliga planerade bostadsprojekt i Boden och Luleå fram till 2030.
- Sex nya sporthallar.
- Ett nytt stort badhus.
- Nio hektar bioras till fisk och grönsaksodling, vilket motsvarar halva Sveriges konsumtion av räkor och tailapafilé och som kan försörja regionen med frukt och grönsaker.
Dessutom en uppvärmd, isfri höghastighetscykelbana för cykelpendling mellan Boden och Luleå.
Illustrationer av hur infrastruktur och samhällen kan se ut i den cirkunära visionen. Illustration av Sweco.
– I norra Sverige finns just nu ett unikt fönster att skapa cirkulära samhällen och i hög grad bli självförsörjande på energi och till viss del livsmedel genom att ta vara på spillvärme från den gröna industrin. Men det kräver gemensamma mål om cirkulära flöden och att investeringar i stadsbyggnad samordnas, säger Ulla Bergström, divisionschef på Sweco Architects.
Ulla Bergström, Sweco. Foto Anna Thorbjörnsson
Klimatmål 2030
I visionen växer också gröna stationssamhällen fram. Genom dem skapas i sin tur attraktiva boendemiljöer där delning av resurser inte bara ger ekonomiska utan även sociala och kulturella värden.
– Den postpandemiska livsstilen påverkar flyttmönster i Sverige när mindre orter får en allt större attraktionskraft, vilket också drar ny kompetens till den gröna basindustrin. Med en tågbro och möjlighet till uppvärmning kan gröna stationssamhällen växa fram längs den nya sträckningen, säger Ulla Bergström.
Sweco slår fast att för att nå Sveriges klimatmål 2030, så behöver alla ta vara på den möjlighet som har uppstått i samband med de snabba samhällsomvandlingarna i norra Sverige. I spåren av gröna industrisatsningar.