Ett nytt hotell med 300 bäddar, sju våningar och spa högst upp planeras på Brännastrand i anslutning till restaurangen M/S Bränna. ”Vi vill att hotellet ska bli en besöksanledning för Boden”, säger David Larsson, vd på Brännastrand Fastigheter.
Enligt skisserna ska bottenplanet ha glasväggar för att ge ett lätt och tillgängligt intryck. Här placeras ett café/restaurang med uteservering, reception och flexibla ytor för konferenser och evenemang. Hotellet ska rymma 150 rum och högst upp på plan sju planeras ett exklusivt spa med terrass, stora glaspartier och utsiktsplats mot Bodträsket och centrala stan. Gym och sviter planeras också högt upp i hotellbyggnaden. På utsidan är idén att hotellet ska kläs i träpaneler, glaspartier och metallbalkar. Invändig design och inredning är ännu inte klar. Tanken är att nyttja restaurangen M/S Bränna för middagsgäster och en lägre byggnad ska sammanbinda de olika huskropparna.
– Vi vill fånga upp en kundkrets som inte besöker oss, samarbeta med övriga besöksnäringen, ge bodensarna tillgång till spa och locka fler besökare till Boden. Det här kan ge ökad handel, fler arbetstillfällen och ökad turism. Vi tror på tillväxt, säger David Larsson.
Liv och rörelse i området
Som bakgrund till denna stora satsning nämner han dels H2 Green Steels etablering i Boden men också den brist på bäddar som finns vid större evenemang, såsom SM-veckan som planeras till 2024. I dagsläget går runt hälften av sådana gästnätter till Luleå.
I visionen ingår även att flytta musikscenen Örat längre mot Prästholmen, bygga bänkar i anslutning och tillföra mer belysning på platsen. Med detta hoppas fastighetsägaren att få till mer liv och rörelse på ett större område än i dag, men också öka tryggheten.
– Man ska kunna ta en fika eller kaffe, kanske gå lyssna på musik, säger David Larsson.
Platsen är en viktig fråga
Anledningen till att fastighetsägaren vill bygga hotell just här är framförallt närheten till den egna restaurangen, men också till centrum, resecentrum, promenadstråk och naturområden.
– Vi vill bygga ihop det med restaurangen, vi är på den här platsen. Placeringen är jätteviktig för en så här stor satsning och vi vill knyta ihop den övre och nedre stadsdelen med Pumptorget i mitten. Närheten till centrum är viktig om man reser hit, promenadstråk och natur men också närheten till järnvägsstationen och busshållplatser så att man kan resa hit miljövänligt, säger David Larsson.
David Larsson, vd på Brännafastigheter, och Martik Häller, MAF Arkitektkontor visade upp planerna på ett informationsmöte för allmänheten den 17 november.
Den 17 november hölls inledande informationsmöten med allmänheten där planerna för hotellet presenterades. David Larsson berättade om visionen för hotellet och arkitekten Martin Häller, MAF Arkitektkontor, bjöd på en rundvisning av hotellområdet i form av en digital 3D-modell.
Med på mötet fanns några närboende som poängterade att deras utsikt över Bodträsket kommer att skymmas av hotellet, även om man försökt vinkla hotellkropparna för att påverka utsikten mindre.
Rakt bakom hotellets planerade placering, från vattnet sett, ligger dock en fastighet som i folkmun kallats Bränna Värdshus. Den har varit privatbostad de senaste åren men 1 december 2021 tar Bränna Fastigheter över fastigheten och efter en smärre uppfräschning planerar man att använda den för evenemang som bröllop och fester. I planerna ingår även 68 parkeringsplatser och laddstolpar för elbilar.
Planändring krävs
Planerna för hotellet är ännu i ett tidigt skede. För att det ska bli verklighet krävs bland annat en förändring i detaljplanen för området, som i så fall sker genom en lagstadgad planprocess med samrådsförfarande innan Bodens kommunfullmäktige kan fatta beslut i frågan. Finansieringen planeras ske genom att ta in investerare i projektet. Om allt går vägen hoppas David Larsson att bygget kan påbörjas 2023.