Drygt 150 personer från det lokala näringslivet samlades i Ljusgården på Boden Business Park för att få höra hur inköpsprocessen kommer se ut. I minglet efteråt var det ett ord som återkom – samarbete.
De som var där fick ta del av en presentation där det stora projektet som innebär H2 Green Steels etablering i Boden, hade styckats av i ett antal delprojekt. Allt från markberedning till byggande och infrastruktur kopplat till driften.
För att publiken skulle förstå skalan på arbetet som ska genomföras så togs pålningen av marken upp som ett exempel. Det arbete som kan behöva göras i norra Svartbyn skulle kunna motsvara den totala mängden material som användes till pålning i hela Sverige under 2021.
Det är också av det skälet som H2 Green Steel främst kommer att använda sig av totalentreprenad i upphandlingen. De vill att experter med erfarenhet av att genomföra stora arbeten också ska vara de som leder konstruktionen på området i Boden.
– Skalan på det här projektet är ju inte likt någonting som vi har sett tidigare. Även om vi i dag pratade om olika delar så är ju varje del fortfarande ett gigantiska projekt. Det är kanske när vi visar hur stora delprojekten är som det går att ta till sig hur stor allting är i sin helhet, säger Anne Graf, chef för infrastrukturtjänster på H2 Green Steel i Boden.
Just nu letar bolaget efter kompetenta utförare på en global marknad. Det företag som får ansvaret för delprojektet kommer i sin tur få i uppdrag att inventera den lokala marknaden efter arbetskraft och underentreprenörer.
– Det vi kommer säga och skriva kontrakt på är att våra underentreprenörer ska försöka att handla lokalt, både av hållbarhetsskäl, men också för att vi vill vara en bra samhällsaktör i Boden och regionen, säger Anne Graf.
Företagarna på plats uppmanades därför att skriva upp sig på en lista som sedan kommer lämnas vidare till underentreprenörerna.
En av dessa lokala företagare var Martin Brännvall, ägare av MJ Concern Norr AB, som har företag inom mark- och anläggningsbranschen och även elkraftsförsörjningen . För honom skapade träffen med H2 Green Steel nya insikter.
– När en har erfarenhet av att bygga och ser vad som ska göras så förstår jag också magnituden av det här. Det är ju enormt. Hur många skoptag som behöver tas och antalet elströmpinnar som ska hit. Det gör det väldigt intressant. Jag tycker också att det är otroligt generöst av H2GS att uppmana underentreprenören att använda det lokala näringslivet. Det är tacksamt att de vill ge oss möjligheten, nu är det upp till oss om vi vill ta den, säger han.
En annan uppenbarelse som kom i samband med mötet var att de företag som normalt konkurrerar om jobben, behöver börja samarbeta i högre utsträckning och se sig mer som kollegor under framställningen av stålverket och vätgasanläggningen.
– Jag har ju varit inom lagidrotten och för mig känns det jättespännande att få tänka så och försöka hitta vägar till samarbete för att nå målet, för ingen av oss kommer att klara det här själv.
Anne Graf tror också att det är en bra inställning att ha då samarbetet troligtvis kommer öka möjligheterna till arbete.
– Tillbaka till det här med skalan. Vi ska inte slåss om det som redan ligger på matbordet utan det är bättre att hjälpas åt att hämta mer till matbordet. Det kommer finnas så enormt många jobb att det räcker till alla.
Finns det någonting som företagare kan göra för att öka möjligheten att få vara med?
– Egentligen två saker. Ett, räck upp handen och visa att du finns och vill göra grönt stål i Boden. Skriv upp dig via vårt formulär eller kontakta Bodens näringslivsavdelning. Två, titta på hållbarheten i företaget. Den är superviktig för oss. Både miljömässigt, men också socialt.
Torsdag den 19 maj finns det en ny möjlighet att träffa representanter från H2 Green Steel under nätverksträffen på Boden Travet.
Klicka här för att se inbjudan: